Gemeente steunt Sint-Maarten met 850.000 euro

Amsterdam trekt een flink bedrag uit voor de wederopbouw van Sint-Maarten. De gemeente heeft het bedrag van 850.000 euro gebaseerd op het aantal inwoners van de stad.

"We geven ongeveer één euro per inwoner", aldus een woordvoerster donderdag.

Amsterdam is de eerste stad die zo'n groot bedrag schenkt aan het eiland dat begin september werd verwoest door orkaan Irma. "Amsterdam heeft al meerdere jaren een samenwerkingsverband met Sint Maarten. Daarom wil Amsterdam bijdragen aan de wederopbouw", aldus de gemeente. "Veel Amsterdammers hebben wortels op Sint Maarten, en past het daarom binnen het beleid om zogenaamde 'herkomstlanden' te helpen."

Naast de financiële steun zal de gemeente ook met expertise helpen om het eiland op te bouwen. Zo kan er met kennis uit de stad worden gewerkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling, watermanagement, onderwijs, erfgoed en gezondheidszorg. "Het Rijk heeft daarin nu de regie", zegt de gemeente.

Landelijke actie

Eerder werd er met de landelijke actiedag 13,3 miljoen euro opgehaald. Dit geld gaat naar het Rode Kruis en wordt gebruikt voor noodhulp. 'Ons geld ligt klaar en we gaan nu goed kijken hoe we het op de juiste plek gaan krijgen', laat de gemeente weten.

Lees meer over:
Tip de redactie