Amsterdam houdt meer dan veertig miljoen in de spaarpot

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar een financiële meevaller van 42 miljoen euro. Dit wordt niet geïnvesteerd, maar als appeltje voor de dorst gehouden. 

Dat blijkt uit de Begroting 2018, die wethouder Udo Kock (Financiën) donderdag presenteerde. 

De financiële ruimte is vooral te danken aan dat Amsterdam meer geld van het Rijk krijgt. "Hier staat  tegenover dat er nog geen coalitieakkoord van het toekomstige kabinet ligt en dat dit financiële onzekerheid voor Amsterdam met zich meebrengt. Ook zijn volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Kock.

Het college is daarom terughoudend met het doen van de investeringen. "Zo heeft een volgend college de ruimte  om eigen afwegingen te maken."

Veiligheidsmaatregelen

Amsterdam trekt volgend jaar wel extra geld uit voor veiligheidsmaatregelen om aanslagen te beperken, namelijk 1 miljoen euro. Het stadsbestuur maakte vorige maand al bekend onderzoek te doen naar extra veiligheidsmaatregelen op drukke plekken, zoals de Kalverstraat. 

Er wordt 30 miljoen euro uitgetrokken om de drukte in goede banen te leiden. Ook gaan voor het vierde jaar op rij de lasten van voor Amsterdammers omlaag, de rioolheffing daalt met 2 procent en het drinkwatertarief met 6 procent. 

Daarnaast wordt geïnvesteerd in de werkbrigade, de aanpak van het lerarentekort en kunst in de openbare ruimte. In totaal geeft de gemeente 425 miljoen euro uit aan de stad

Solide

"Amsterdam heeft een solide begroting voor 2018. De stad staat er goed voor. We investeren 425 miljoen in de stad, de lasten voor Amsterdammers gaan weer omlaag en we brengen de stadsfinanciën verder op orde. Dat is een mooi resultaat", aldus Kock.

Lees meer over:
Tip de redactie