Amsterdamse gemeenteraad verdrietig over lot Van der Laan

De Amsterdamse gemeenteraad reageert maandag verdrietig op het nieuws dat de ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan zijn werkzaamheden neerlegt. 

De fractievoorzitters van de politieke partijen spreken tegelijkertijd hun bewondering uit voor wat hij voor de hoofdstad heeft betekend.

Marjolein Moorman van de PvdA is 'vooral heel erg terneergeslagen.' De fractievoorzitter roemt Van der Laan, zelf PvdA'er, als een 'fantastische burgemeester van Amsterdam'.

"Je hoopt dat dit nieuws niet gaat komen, maar als het toch komt is het een slag in je gezicht", zegt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD. "Op dit moment denk ik vooral aan de burgemeester en zijn gezin. Hopelijk kunnen zij nog tijd met elkaar doorbrengen."

"Een ongelofelijk triest bericht", reageert de Amsterdamse D66-fractieleider Reinier van Dantzig. "We zijn er als fractie echt wel kapot van. Eberhard was een zeer betrokken burgervader die een ongelofelijk hart heeft voor Amsterdam en die als beschermheer optrad voor de vrijheid en veiligheid van de stad. Daarbij is hij een ongelofelijk fijn mens. We wensen hem en zijn gezin enorm veel sterkte en liefde de komende tijd."

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter voor GroenLinks: "Het komt natuurlijk niet als een verrassing maar het blijft intens verdrietig, spijtig en ontroerend." De fractievoorzitter noemt hem 'een fantastische burgemeester'. "Ik had hem graag langer als burgemeester gehad. Ik mocht natuurlijk graag een robbertje met hem vechten, maar het blijft een gemis."

Daniël Peters van de SP: "Het is ontzettend triest voor hem persoonlijk en zijn gezin. En natuurlijk voor Amsterdam dat zo van hem houdt."

Lees meer over:
Tip de redactie