Gemeente Amsterdam gaat antiradicaliseringsteam doorlichten

Amsterdam stelt een onderzoeksteam in die de interne gang van zaken onder de loep gaat nemen bij het antiradicaliseringsprogramma van de gemeente. 

Aanleiding zijn de perikelen rond de ontslagen topambtenaar van Saadia A.-T. Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn waar de kwetsbaarheden zitten en hoe die kunnen worden opgelost.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad. De kwestie komt donderdag aan de orde tijdens een spoeddebat. Verschillende raadsleden maken zich zorgen en hebben vragen gesteld over het deradicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Onprofessioneel

Burgemeester Eberhard van der Laan noemt de recente gebeurtenissen en de bedrijfsvoering in zijn anti-radicaliseringsteam zelf 'onprofessioneel'. "De bedrijfsvoering is niet op orde geweest en is lang onvoldoende professioneel aangestuurd. Dat is iets wat ik mezelf aanreken", schrijft hij.

De burgemeester noemt ook de cultuur binnen het team en het netwerk daar omheen te gesloten.

Vriendjespolitiek

Saadia A.-T. werd eind augustus ontslagen nadat was vastgesteld dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan vriendjespolitiek. Ze gunde opdrachten aan haar (ex-)vriend, zonder te zeggen dat zij met hem een relatie had gehad. Zaterdag werd bekend dat A.-T. haar ontslag gaat aanvechten.

Er lopen al twee onderzoeken naar de zaak: een intern onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit en een strafrechtelijk onderzoek.

Lees meer over:
Tip de redactie