Het GVB installeert dinsdag in Amsterdam camera's aan trams om het aantal aanrijdingen in de stad af te laten nemen en de schade aan eigen materieel te verlagen.

Het vervoerdersbedrijf is een proef gestart met drie camera's aan de voorkant en zijkanten van de tram. Deze moeten de trambestuurder waarschuwen wanneer iemand zich voor of in de dode hoek van de tram bevindt.

De reden voor de camera's is dat het steeds drukker wordt in de stad. "Dat zorgt voor meer kleinere incidenten", vertelt algemeen directeur Alexandra van Huffelen in een persbericht. "Met dit systeem gaan onze bestuurders als het ware met een extra paar ogen op pad."

De camera's zijn geïnstalleerd op zeven trams van lijn 17. De proef loopt tot januari volgend jaar. 

Geel lichtsignaal

Trambestuurders krijgen van het systeem een waarschuwing door middel van een geel lichtsignaal op het dashboard en frame in de bestuurderscabine. Daarna verschijnt een rood licht en komt daar een piepsignaal bij.

Het is ook nog mogelijk om de tram zelfstandig te laten remmen, maar het GVB verwacht niet dat ze die functie ooit gaan gebruiken. Daarvoor zou het te druk zijn in de stad.