Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes komt een nieuwe woonwijk met 1.350 woningen, genaamd het 'Bajes Kwartier'.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het terrein van de Bijlmerbajes voor 84 miljoen euro verkocht aan gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM.

Voor de autoluwe woonwijk worden vijf gevangenistorens van de Bijlmerbajes gesloopt, één wordt getransformeerd tot 'groene toren' met een verticaal park en stadslandbouw. Het hoofdgebouw wordt een plek voor kunstenaars.

De woningen in de stadswijk variëren van starterswoningen tot 'exclusieve' huizen en zorgwoningen. Er komen zowel koop- als huurwoningen. 

Celdeuren

Bij het bouwen van de nieuwe woonwijk wordt 98 procent van het materiaal uit de Bijlmerbajes opnieuw gebruikt. Zo worden de gevels van de gevangenistorens verwerkt in nieuwe studentenwoningen en worden het beton en cement met nieuwe technieken gerecycled.

Van de oude celdeuren wordt een brug gemaakt, de tralies worden gebruikt als balkonhekjes.

Energieneutraal

De gebouwen in het Bajes Kwartier worden allemaal energieneutraal. Het grootste gedeelte van de energie zal komen van zonnepanelen, maar er worden ook dakelementen gebouwd met ingebouwde windturbines. In het gebouw komen geen aansluitingen op aardgas.

Vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM groep, gaat de nieuwe stadswijk ontwikkelen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers Fabrications, OMA en LOLA Landscape.