Nachtclub ABE in Amsterdam wil dat het besluit van burgemeester Eberhard van der Laan om hun deuren te sluiten, wordt teruggedraaid. Vrijdag vechten ze het besluit aan bij de rechter.

Via de bestuursrechter hoopt mede-eigenaar Allon Kijl de sluiting voor onbepaalde tijd terug te draaien. De gemeente liet de club in de Amstelstraat dichttimmeren omdat er vorige maand een handgranaat voor de deur werd achtergelaten.

Vorig jaar moest ABE ook al de deuren sluiten van de burgemeester, toen werd er gericht geschoten op de tent.

Kijl denkt dat, als de handgranaat voor zijn club bedoeld was, het te danken is aan de 'verhuftering van de samenleving'. Hij denkt dat een boze klant juist als doel had om met deze actie de club tot sluiting te dwingen.

Signaal

"Het eerste signaal dat de burgemeester geeft is niet; we gaan de daders opsporen. In plaats daarvan zegt hij het zal wel aan jezelf liggen en ik sluit je tent. Dat gaat er bij mij niet in", aldus Kijl eerder tegen AT5.

Ook in de politiek zijn er kritische geluiden over het gemak waarmee de burgemeester besluit een horecagelegenheid te sluiten. GroenLinks vreest hetzelfde soort misbruik dat Kijl beschrijft.