Staatssecretaris Sander Dekker keurt de actie af van de twee demonstranten die maandag het dak van de nieuwe middelbare islamitische school in Amsterdam Nieuw-West bezetten.

Vorig jaar weigerde de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidie aan de school van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) toe te kennen.

Dit kwam omdat een inmiddels vertrokken bestuurslid openlijk zijn sympathie voor de Islamitische Staat (IS) had geuit in een Facebookbericht. De Raad van State besloot in juli dat de weigering van Dekker niet gegrond was. 

Dekker geeft nu aan blij te zijn dat de politie heeft ingegrepen, omdat "kinderen veilig naar school moeten kunnen gaan". Volgens de staatssecretaris was er sprake van een verstoring van de openbare orde, "zo niet een strafbaar feit''.

Anti-islam

Maandag hebben twee anti-islam-demonstranten tijdelijk het dak van het Cornelius Haga Lyceum bezet. De twee mannen droegen bivakmutsen en riepen anti-islam-leuzen. Aan de rand van het dak van de school werd een spandoek met de tekst 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten' gehangen.

De twee mannen zijn gearresteerd. In een verklaring stelt de neonazistische actiegroep Identitair Verzet achter de actie te zitten. De groep bezette afgelopen weekend ook de bouwplaats van een nieuwe moskee in Venlo, waarbij vier personen werden aangehouden.

Kritiek

De school van SIO heeft in de afgelopen maanden vanuit meerdere hoeken kritiek te verduren gekregen. Dinsdag hebben verschillende islamitische organisaties in de Volkskrant kritiek geuit op de nieuwe islamitische school. Zo gaf de voorzitter van het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) aan verbolgen te zijn dat de nieuwe islamitische middelbare school niet samenwerkt met andere islamitische organisaties. Volgens de voorzitter zondert de school zich daarmee af van de rest van de moslimgemeenschap.

Ook Redouan Boudil, voorzitter van de acht islamitische basisscholen van Stichting Noor, laat in de krant weten nauwelijks contact te hebben met de middelbare school. Hij zou ouders niet adviseren om hun kinderen naar het Cornelius Haga Lyceum te sturen, omdat ze nog geen ervaring zouden hebben met onderwijs.

Eerder zeiden de besturen van verschillende islamitische basisscholen al geen vertrouwen te hebben in de school van SIO.