Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 25 jaar cel geëist tegen de verdachte van een liquidatie tijdens het Amsterdamse dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum.

Dit is bekendgemaakt tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op vrijdag. 

Surailie I. werd in 2015 opgepakt voor de liquidatie, die twee jaar eerder plaatsvond. Bij de schietpartij tijdens het dancefeest kwam de 26-jarige Souhail Laachir om het leven.

Laachir, volgens Het Parool gezien als de financiële man van veroordeelde crimineel Benaouf A., zou volgens getuigen ten midden van feestvierende mensen ruzie hebben gekregen met de verdachte. I. wordt op zijn beurt gelieerd aan het gezelschap van de in 2014 geliquideerde crimineel Gwenette Martha, een rivaal van A.

Hiermee kan het doodschieten van Laachir worden gezien als onderdeel van de liquidatiegolf in de onderwereld van Amsterdam. 

Strafeis

Het OM heeft in de strafeis meegenomen dat er sprake is van een afrekening in het criminele circuit. De Officier van Justitie is ervan overtuigd dat de ruzie gespeeld was om de liquidatie te verbloemen. Ook weegt mee dat I. eerder is veroordeeld voor een poging tot moord, een poging tot doodslag en voor gijzeling en diefstal. 

Daarnaast rekent het OM de verdachte aan dat de schietpartij risico meebracht voor de feestgangers.Ten tijde van de liquidatie waren bijna duizend mensen aanwezig. 

Getuige

Van de liquidatie zijn geen camerabeelden beschikbaar. Een beveiliger op het feest heeft een man, die hij later herkende als I., twee keer op Laachir zien schieten toen hij al op de grond lag. 

Toen agenten na meldingen over meerdere schoten arriveerden bij het Scheepvaartmuseum, lag het slachtoffer bloedend op de grond. Later overleed hij aan zijn verwondingen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.