De Universiteit van Amsterdam organiseert pop-up colleges op de pont richting de NDSM. De colleges worden gehouden tijdens de spits, ondanks de drukte. 

De colleges worden georganiseerd ter ere van het 385-jarige bestaan van de universiteit, zo vertelt projectleider Mas Fopma.

Wetenschappers vertellen in hun colleges bijvoorbeeld over hij IJ van de zeventiende eeuw, over fietsetiquettes bij de opstapplaats bij CS, over de dubbele moord van Noord en (heel erg passend bij de spitspont) stress.

Hoe de college's er precies uit gaan zien is voor Fopma ook nog een verrassing. "Het is een pop-up, dus het blijft improviseren."

Drukte

De lezing moet in principe geen extra plek innemen. Zo krijgt de spreker een plek naast de kapitein en niet op het dek.

Wel kan Fopma zich voorstellen dat misschien niet iedereen op een college zit te wachten. Daarom worden mensen van te voren met een affiche 'gewaarschuwd' voor het evenement. Passagiers kunnen bovendien op het voorste gedeelte van de pont gaan staan, zodat ze geen last hebben van de lezingen die op het achterdek worden gegeven.

Nederlands

Voor de wetenschappers is het wel even spannend: spreken voor een totaal onbekend publiek. Ook kunnen ze op de pont niet alle hulpmiddelen uit de collegezaal gebruiken. "Al krijgen ze natuurlijk wel een microfoon, zodat ze niet hoeven te roeptoeteren door de storm".

De sprekers vertellen elk vanuit hun eigen expertise. In het Nederlands, want "tussen 17.00 en 18.00 uur staan toch minder toeristen op de pont". Van 5 tot en met 15 september worden passagiers op de NDSM-pont met de colleges vermaakt. 

Schiphol

Op Schiphol vinden soortgelijke lezingen plaats. In de Transfer Hall worden internationale reizigers tussen 25 en 29 september door wetenschappers toegesproken, onder meer over Nederlandse beroemdheden als Rembrandt. "We zien de colleges als het geven van een traktatie".