Met als gast Claudia de Breij heeft de VPRO het dertigste seizoen van Zomergasten afgesloten. De best bekeken uitzending van dit seizoen was die met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. 

Samen met uitgesteld kijken tot zes dagen na uitzending kwamen de kijkcijfers uit op 1.106.000 kijkers. Velen zagen dit tweegesprek als een van de laatste interviews met Van der Laan, die ernstig ziek is.

In het VPRO-programma vertelde hij dat hij van plan is voorlopig nog even aan te blijven als burgemeester. De uitzending werd op wens van de Amsterdamse burgemeester niet live uitgezonden, maar een week eerder opgenomen vanwege zijn gezondheid.  

In onder meer in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum, De Balie, Het Ketelhuis en Q-Factory hingen grote schermen waarop Amsterdammers de uitzending, die hier is terug te zien, gezamenlijk konden bekijken..

Bekijk de hoogtepunten van Zomergasten met Eberhard van der Laan
357
Bekijk de hoogtepunten van Zomergasten met Eberhard van der Laan

Janine Abbring

In de geschiedenis van Zomergasten trokken alleen de afleveringen met Youp van 't Hek (2001, 1,3 miljoen), Mies Bouwman (2002, 1,1 miljoen) en Paul de Leeuw (2003, 1 miljoen) meer dan een miljoen kijkers. Uitgesteld kijken werd toen nog niet gemeten.

De scores van de andere afleveringen dit seizoen: wetenschapper/columnist Rosanne Hertzberger (549.000 inclusief uitgesteld kijken); primatoloog Frans de Waal (537.000); psychiater Glenn Helberg (297.000), acteur/zanger Wim Opbrouck (280.000). De uitzending met De Breij trok 562.000 kijkers.

Het was ook het eerste seizoen van presentator Janine Abbring. Zij kreeg over het algemeen veel lof voor haar debuut