Vrijdagavond ging de Uitmarkt van start met optredens op diverse locaties in Amsterdam. Ook daarna viel rond het Oosterdok nog wat te beleven. 

De grootste bibliotheek van Nederland, de Centrale OBA, deed namelijk voor één keer haar deuren open op het moment waarop ze normaal gesproken dichtgaan: midden in de nacht.

Vijftig mensen mochten in het kader van de Uitmarkt een nacht doorbrengen tussen de duizenden boeken van de bibliotheek. De slapers zijn selecteerd aan de hand van een prijsvraag. "Ik heb de prijsvraag ingevuld, omdat het gewoon fantastisch is om de nacht hier door te kunnen brengen", vertelt één van de gelukkigen. "Tenminste, dat denk ik wel!"

Raar

Vrijdagavond werden alle andere bezoekers van de bibliotheek de deur gewezen. "Dat is zo raar, dat iedereen weg wordt gestuurd, maar wij gewoon mogen blijven."

Voordat rond 2.00 uur het licht uitging, kregen de gasten nog een nachttoer door het gigantische gebouw. Deuren die normaal gesproken gesloten blijven, werden voor één keer geopend. Ook werd er een snelcursus sterrenkijken gegeven. 

Ontbijt

Om ontspannen te kunnen slapen, werden de deelnemers nog voorgelezen door bekende schrijvers als Tofik Dibi, Sarah Sluimer, Stella Bergsma en Samira Dainan. Ook Asis Aynan las een passade voor uit één van z'n boeken. "Ik vond het een grote eer om dit te mogen doen, dat was voor het eerst."

Na nog een aantal akoestische optredens en een slaapmutsje ging het licht uit, want zaterdagochtend vroeg stond er een heus OBA-ontbijt gepland. "Gelukkig heb ik heerlijk geslapen", aldus een bezoekster.