De gemeente gaat samen met ondernemers kijken waar er in de stad fysieke barrières kunnen worden geplaatst. Het besluit volgt na de aanslagen in Barcelona van vorige week.

Daarbij wordt onder meer gekeken naar de inritten van de Kalverstraat, is vrijdag besloten tijdens een gesprek tussen ondernemers uit de binnenstad, burgemeester Eberhard van der Laan, politiecommissaris Aalbersberg en het Openbaar Ministerie. 

In Barcelona kwamen vorige week donderdag vijftien mensen om het leven en raakten meer dan 130 mensen gewond, toen een busje inreed op een mensenmassa op de toeristische Ramblas.

Naast het spreken over zorgen die Amsterdamse ondernemers mogelijk hebben, wilde Van der Laan ook vertellen over de gevolgen die de aanslag heeft voor Amsterdam. "De voorstelbaarheid dat dit ook in Amsterdam gebeurt, neemt verder toe'', aldus de burgemeester. 

Van der Laan benadrukt echter dat er geen concrete informatie is over een aanslag en dat deze stap past in het huidige, substantiële dreigingsbeeld. De hoofdstad trof al eerder diverse zichtbare en onzichtbare maatregelen.

Normale leven

De driehoek kijkt naar drempelverhogende maar proportionele maatregelen, waarbij het normale leven zo veel mogelijk moet kunnen doorgaan. Het type kan per locatie verschillen. 

Overigens is volgens Van der Laan met extra maatregelen een aanslag nooit uit te sluiten. ''Bovendien is het onmogelijk en onwenselijk om op alle drukke plekken dergelijke maatregelen te nemen, daardoor zou de stad verlamd raken.''

Veiligheid

De vertegenwoordigers van ondernemers hebben tijdens het gesprek aangegeven dat de veiligheidsgevoelens van de ondernemers 'drastisch zijn afgenomen'. Na afloop reageerden zij verheugd. ''We gaan samen aan de slag, wat binnen een paar weken moet leiden tot concrete plannen voor het plaatsen van fysieke barrières.''

Na eerdere aanslagen in diverse Europese steden ging de burgemeester ook in gesprek met onder meer de LHBT-gemeenschap, met poppodia, de Joodse gemeenschap, moskeeën en nieuwsredacties.