De gemeente Amsterdam sluit club ABE nadat donderdagochtend een handgranaat werd aangetroffen in een portiek bij de club.

 

Dit besluit is op last van de burgemeester genomen, omdat de aanwezigheid van wapens en munitie de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar brengt. De club is per direct en voor onbepaalde tijd gesloten.

Deze maatregel komt vlak nadat de club zelf had besloten om de locatie vrijwillig voor een week te sluiten. Dat heeft club ABE donderdagavond via Facebook laten weten.

Met deze actie wilde ABE 'een duidelijk signaal' afgeven en voor een 'veilige uitgaansomgeving staan die wekelijks duizenden mensen plezier verschaft.'

Gerichte actie

Volgens de politie lijkt het er sterk op dat de handgranaat die donderdag werd gevonden, bewust op die plek is neergelegd. 

"We houden er rekening mee dat dit een hele gerichte actie was", stelt een politiewoordvoerder. "Daar hebben we ook aanwijzingen voor. Wat die zijn, kan ik nu niet zeggen."

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam ter plaatse om de handgranaat onschadelijk te maken. De straat werd tijdelijk afgesloten en vijf tot zeven omwonenden werden uit voorzorg uit hun huizen gehaald. Rond 11.00 uur werd het gebied weer vrijgegeven. 

Schutter

Club ABE werd vorig jaar nog onder vuur genomen door een onbekende schutter. De club werd ook hierna enige tijd gesloten.