Korpschef Erik Akerboom noemt het lekken van informatie over de verdachte van de aanrijding bij het Centraal Station van Amsterdam naar de website Geenstijl een doelbewuste actie.

"Er is alle reden om aan te nemen dat iemand uit onze organisatie informatie doelbewust aan GeenStijl heeft verstrekt", laat Akerboom donderdag in een mail naar alle medewerkers van de politie weten. 

Op de website verscheen dinsdagmiddag een foto van een beeldscherm met daarop de persoonsgegevens van de verdachte. Volgens een woordvoerder van de politie betreft het een politiesysteem. 

Geenstijl meldde onder andere dat de bestuurder van Marokkaanse afkomst is en dat er daarom reden is om te twijfelen aan de verklaring van onwelwording. 

De korpschef vindt dat de actie 'sentimenten en tegenstellingen aanwakkert'. "Het korps zal alles op alles zetten om dit lek op te sporen. Zo'n schending van ons ambtsgeheim is stuitend en onacceptabel."

Nasleep van incident met auto op Stationsplein Amsterdam Centraal
38
Nasleep van incident met auto op Stationsplein Amsterdam Centraal

Aanrijding

Door de aanrijding in juni raakten zeven mensen gewond, voornamelijk toeristen. De politie hield de verdachte een aantal dagen vast omdat ze er 100 procent zeker van wilde zijn dat de man onwel was geraakt en er geen opzet in het spel was.

Tijdens het onderzoek zijn de telefoon, de auto en de bloedsuikermeters van de man nader bekeken. Ook vond een huiszoeking plaats. Uiteindelijk bleek volgens de politie dat er geen opzet in het spel was, maar dat de Amsterdammer onwel was geworden door een lage bloedsuikerspiegel. Hij is diabetespatiënt.

GeenStijl reageert op de site: ''Als de boze pijlen op de boodschapper gericht worden, is dat vaak een goeie indicatie dat er meer aan de hand is dan ze kwijt willen.''