Het is zondag 34 jaar geleden dat de 15-jarige Kerwin Duinmeijer werd neergestoken in de Damstraat en later overleed. De stiching Vrienden van Kerwin houdt zondagavond een herdenkingsmanifestatie bij het beeld Mama Baranka.

Kerwin kreeg op 20 augustus 1983 ruzie met een groep skinheads. De 16-jarige Nico Bodemeijer stak hem neer waarna Duinmeijer gewond naar de Dam vluchtte. 

Een taxichauffeur weigerde Kerwin mee te nemen, omdat zijn taxi zou onder het bloed komen te zitten. Een andere taxichauffeur verleende gelukkig wel eerste hulp en regelde een ambulance. Voor Kerwin kwam de hulp te laat: hij overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. 

Racistisch

Door velen wordt dood van Duinmeijer gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog, hoewel de rechter dat nooit bewezen achtte en Bodemeijer dat zelf ontkende. Bodemeijer kwam in 1998 vrij en pleegde zelfmoord in 2012.

Elk jaar komt de Stichting Vrienden van Kerwin bijeen bij het beeld Mama Baranka in het Vondelpark. De herdenking begint zondagavond om 18.30 uur.