De politierechter heeft vrijdagmiddag tijdens een snelrechtzitting vijf zakkenrollers veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen. Het gaat om twee Algerijnse asielzoekers en twee mannen en een vrouw uit Roemenië.

De zakkenrollers waren volgens het Openbaar Ministerie allen actief in het Wallengebied en bij het Amstelveld tijdens het drukke Pride-weekend op 4, 5 en 6 augustus. 

De twee Algerijnse asielzoekers werden veroordeeld tot twee en vijf maanden cel. Twee Roemeense zakkenrollers werden veroordeeld tot vier maanden cel en een andere Roemeen kreeg drie maanden celstraf opgelegd. De veroordeelden moeten hun straf direct uitzitten.

Volgens de rechter is een hogere straf voor zakkenrollerij en diefstal tijdens een evenement als Pride gerechtvaardigd, ook in het kader van generale preventie. De rechter hield bij zijn uitspraak ook rekening met het feit dat diverse verdachten eerder in andere Europese landen werden veroordeeld.

Aangiftes

Tijdens het Pride-weekend werd er ongeveer 270 keer aangifte gedaan van zakkenrollerij en diefstal. Tijdens een gemiddeld weekend komen er circa 120 aangiftes binnen. De laatste jaren is er sprake van een dalende trend in het aantal aangiften van zakkenrollerij en diefstal tijdens het Pride-weekend.