De meeste slachtoffers van moord en doodslag in Nederland vallen in Amsterdam. In de hoofdstad was er tussen 2012 en 2017 jaarlijks sprake van gemiddeld twintig doden.

Dat zijn er zo'n 2,4 per 100.000 Amsterdammers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Het aantal moorden in Amsterdam is fors gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vielen in 2015 nog 13 slachtoffers van moord of doodslag, in 2016 waren dat 24 slachtoffers: 19 mannen en 5 vrrouwen. 

Het CBS baseert zich op gegevens van lijkschouwers en rechtbankdossiers. Landelijk daalde het aantal moorden juist. In 2016 kwamen er in totaal in Nederland 110 mensen om het leven, 76 mannen en 34 vrouwen. Dat zijn er tien minder dan het jaar daarvoor.

Criminele milieu 

Bijna een kwart van de mannen die in deze periode werden omgebracht, kwam uit het criminele milieu. Want hoewel er minder moorden plaatsvinden, vond de afgelopen jaren wel een reeks gewelddadige liquidaties plaats.

Uit recent onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WOB) van het ministerie van Veiligheid en Justitie, blijkt dat de drempel voor liquidaties lager ligt dan vroeger. Dat stellen geïnterviewde informanten.

Volgens de geïnterviewden zijn zware automatische wapens inmiddels 'standaard' bij de uitvoering van liquidaties. Schutters weten vaak niet hoe deze volautomatische wapens te hanteren, hebben meer kogels nodig om hun doelwit te raken en nemen met hun grof en slordige werkwijze bijkomende schade en slachtoffers voor lief.

Volgens de bronnen van het WOB zijn deze roekeloze schutters vooral te vinden in contreien van de nieuwe generatie cocaïnehandelaren.