Een actie van bemiddelssite Booking.com om nieuwe verhuurders van vakantieverblijven te werven heeft in Amsterdam tot boze reacties geleid van D66 en de SP. Beide partijen vinden dat het bedrijf Amsterdammers aanzet tot het illegaal verhuren van woningen.

Het bedrijf verspreidt sinds enige tijd fietszadelhoesjes met daarop de tekst ''begin vandaag met verdienen''.

Booking.com rekent de Amsterdamse woningbezitter voor dat men gemiddeld van 583 euro per week kan opstrijken met woningverhuur.

Volgens Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, richt Booking.com zich op bewoners van studentenonderkomens en dat is volgens hem niet toegestaan. Daarnaast zou de bemiddelaar de kaders waarbinnen verhuur dient te gebeuren niet bekend hebben gemaakt aan mogelijke verhuurders.

Het bedrijf, dat kantoor houdt in Amsterdam, ontkent dat het zich specifiek richt op studenten.

Airbnb

Amsterdam is met Booking.com in overleg over de voorwaarden voor het bedrijf om in Amsterdam woonruimte te verhuren aan toeristen.

Eerder sloot de hoofdstad al zo'n overeenkomst met Airbnb, een andere grote online bemiddelaar van vakantieverblijven.

Woningverhuur

Amsterdam heeft onlangs een meldplicht voor huiseigenaren die hun woningen aan toeristen verhuren ingesteld. Per 1 oktober moet de vakantieverhuur gemeld worden bij de gemeente. 

"De meldplicht is een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels", zei wethouder Wonen Laurens Ivens (SP) destijds. De meldplicht zou het aantal woningen dat langer dat langer dan zestig dagen wordt verhuurd moeten beperken en de stad 'leefbaar en toegankelijk' houden.