Een groep Amsterdammers is een petitie gestart om de nieuw te bouwen brug over 't IJ de Eberhard van der Laan-brug te noemen.

Het aantal handtekeningen schiet maandag omhoog

Voor een van de initiatiefnemers Sietse Bakker was de uitzending van het VPRO-programma Zomergasten de aanleiding voor het starten van de petitie. "Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbouwer".

In de uitzending sprak de terminaal zieke burgemeester onder andere over zijn werk en privéleven. Volgens Stichting Kijkonderzoek keken ruim 975.000 mensen naar de uitzending. Van der Laan staat daarmee boven premier Mark Rutte (925.000) en Ahmet Aboutaleb (789.000).

Uitzondering

Straten en bruggen worden normaal gesproken pas vijf jaar na iemands overlijden vernoemd, maar Bakker hoopt dat daarvoor een uitzondering voor wordt gemaakt. "Bovendien, als een nieuwe straat eventueel vernoemd wordt, ligt deze waarschijnlijk ver buiten de stad. Hij verdient beter."

De aanleg van de brug, die in de volksmond aanvankelijk de Javabrug wordt genoemd, zal naar verwachting rond 2020 beginnen. Het is onduidelijk wanneer deze af zal zijn. Daarnaast komt er ook nog een brug bij vanaf het Stenen Hoofd naar Noord.