Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Amsterdamse makelaarster Puck L. De vrouw wordt verdacht van witwassen van ruim 300.000 euro.

Dit meldt het OM desgevraagd aan NU.nl. 

De politie kwam de vrouw in 2015 op het spoor na een tip dat een man betrokken zou zijn bij het witwassen van drugsgeld. In het onderzoek dat daarop volgde, vond de politie bijna twee miljoen euro aan contanten in een Amsterdamse hotelkamer. Osman V., een 42-jarige Bosniër, was te zien op camerabeelden van het hotel en werd daarom maandenlang gevolgd door agenten. 

In mei van dat jaar zagen de agenten hoe V. een pakketje bankbiljetten overhandigde aan makelaar L., als huur voor een woning in Amsterdam. Hierop kwam L. bij de politie in beeld als facilitator: geloofd wordt dat ze panden in de stad heeft verhuurd aan criminelen, waar ze in totaal zo'n 3,5 ton contant voor ontving. 

Het OM eiste achttien maanden cel tegen L., maar de makelaarster werd vorige maand vrijgesproken omdat het witwassen volgens de rechtbank niet bewezen kon worden. "We hebben appél ingesteld omdat het OM het niet eens is met de beslissing van de rechtbank op dat punt", zegt de woordvoerder. 

Criminelen

Uit onderzoek van de politie blijkt dat L. de huur van bijna dertig woningen cash uitbetaald heeft gekregen. In zes van deze woningen zouden criminele activiteiten hebben plaatsgevonden, dan wel gehuurd worden door criminelen. 

Robbert Jonk, haar advocaat, meldde eerder aan NU.nl dat zijn cliënt helemaal geen makelaar is. L. zou iemand zijn die klusjes opknapt voor eigenaren van woningen. "Zoals bijvoorbeeld sloten vervangen. Dit doet ze om hen rompslomp uit handen te nemen."

In de periode 2013 tot 2015 zou L. hier inderdaad meer dan drie ton voor gekregen hebben. Een deel hiervan gaf ze volgens haar advocaat door aan de eigenaren van de woningen. 

Endstra

Het OM is echter van mening dat 'op grond van de vastgestelde feiten', het geld niet anders dan uit misdaad afkomstig kan zijn. "In februari 2013 is de verdachte bovendien gewaarschuwd door de politie voor haar praktijken", vertelt de woordvoerder. 

De makelaar is eerder in beeld gekomen bij de politie. Zo was L. een van de vrouwen rondom de vastgoedmagnaat Willem Endstra, die in 2004 geliquideerd werd. In deze zaak was de vrouw geen verdachte.