De Reguliersdwarsstraat gaat dit jaar toch meedoen aan de festiviteiten rondom de Pride in de stad. Eerder waren de gemeente en horecaondernemers in de straat met elkaar in conflict gekomen.

Volgens burgemeester Van der Laan wilde de Reguliersdwarsstraat zich niet meer profileren als homostraat. Dat bleek te gaan om een misverstand, zegt de burgemeester nu.

Ook was er ruzie over de 'parapluvergunning' van de organisatie van de Pride. Ondernemers wilden hier niet onder vallen, omdat zij die te streng en te duur vonden. De gemeente wilde dit juist wel.

Vorige week ging de gemeente, een aantal horecaondernemers en stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) al met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen. Die kwam er toen niet. Tijdens een nieuw gesprek zijn er wel afspraken gemaakt over de veiligheid en de financiële bijdragen van de ondernemers aan de benodigde maatregelen hiervoor.

Buitenpodia

De Reguliersdwarsstraat valt nu wel onder de zogeheten 'parapluvergunning'. Ook worden er alleen kleinschalige feesten georganiseerd op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus. Er komen geen buitenpodia. Dit om overcrowding te voorkomen. Tijdens eerdere edities was hier namelijk meerdere keren bijna sprake van. 

Bewoners en ondernemers in de buurt worden in de loop van de week verder geïnformeerd over de feesten en de maatregelen. Alle partijen zeggen blij te zijn dat de Reguliersdwarsstraat weer officieel deel uitmaakt van de Pride. De komende dagen werken de partijen de afspraken verder uit.