Een groep van ten minste 124 krakers moet binnenkort definitief het ADM-terrein in Amsterdam verlaten. Dat is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam bepaald. 

Chidda Vastgoed wilde dat het terrein, dat in 1997 gekraakt werd, ontruimd zou worden.

Het hof heeft in de beslissing meegenomen dat Chidda Vastgoed twee jaar geleden een belangrijk deel van het terrein heeft verhuurd aan Koole Maritiem.

Dat bedrijf wil op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud- en reparatie vestigen.

Conflict

Het vastgoedbedrijf is al lang in conflict met de krakers en de gemeente Amsterdam over het Westelijk Havengebied. De gemeente wilde de tientallen hectaren niet ontruimen, omdat plannen om de grond in gebruik te nemen ontbraken.

Vanaf het moment dat Koole de vergunningen rond heeft, moeten de krakers binnen zes maanden weg zijn, oordeelt het hof dinsdag. Het vindt dat de plannen inmiddels voldoende concreet zijn. 

Ambtenaren

Op het ADM-terrein is zo'n twintig jaar geleden een soort commune gesticht. Er worden veel activiteiten georganiseerd. De bewoners, die veelal in caravans wonen, spreken over 'de culturele vrijhaven van Amsterdam'.

Volgens Het Parool gaan gemeenteambtenaren binnenkort op bezoek bij ADM om te bekijken wat moet gebeuren om het terrein netjes op te leveren. Ook wordt gekeken naar wat de krakers daarvoor nodig hebben.