Over precies één jaar gaat volgens de laatste belofte van de gemeente Amsterdam de Noord/Zuidlijn rijden. En om dat te 'vieren' is er een aftelklok geplaatst op de site van de Noord/Zuidlijn.

Daarmee lijkt de gemeente er definitief vanuit te gaan de datum 22 juli 2018 te kunnen halen.

"Niet alleen bij ons, maar ook bij bijvoorbeeld GVB en Vervoerregio Amsterdam heeft iedereen 22 juli 2018 heel scherp op het netvlies. Alle werkzaamheden, voorbereidingen en besluiten van onze organisaties zijn gericht op het halen van die datum", aldus directeur Hoite Detmar van Dienst Metro.

De werkzaamheden, voornamelijk het testen, liggen "grotendeels' op schema volgens de directeur. Maar een kleine tegenslag kan al roet in het eten gooien. "Een kleine bug kan grote gevolgen hebben."

Oefenen

Begin volgend jaar worden de bedrijven letterlijk op de proef gesteld. "Eerst het onderhoudsbedrijf en vervolgens is GVB aan zet om alle mogelijke situaties in de praktijk te oefenen alsof de metro al in het echt rijdt - met en zonder passagiers."

Tot het moment dat de metrolijn rijdt, wordt er op de site van de Noord/Zuidlijn teruggeblikt met artikelen over de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen jaren.