De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de bouw van de Javafietsbrug. Het snel groeiende Amsterdam-Noord krijgt daardoor een betere verbinding met de rest van de stad.

Deze brug voor langzaam verkeer en voetgangers komt tussen het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en de noordelijke oever.

Er is nog geen startdatum vastgesteld voor de bouw van de brug. Ook is nog niet bekend hoe het bouwwerk er precies uit gaat zien. Amsterdammers mogen zich nog uitspreken over de oeververbinding die tientallen miljoenen gaat kosten. 

Bezwaar

Niet iedereen is blij met de komst van de brug. Verschillende bewoners uit Noord en van het Java-eiland maakten eerder bezwaar tegen de plannen, onder andere omdat ze bang zijn dat het 'te druk wordt voor hun deur'. 

Rijkswaterstaat en minister Melanie Schultz (Infrastructuur) zijn eveneens tegen de bouw van de brug en zien liever een tunnel. ''Het zou zo maar kunnen dat die voorgenomen fietsbrug minimaal 11,35 meter hoog moet zijn. Daar mag je als fietser wel een motortje bij krijgen'', aldus de minister eerder. Zij vreest bovendien dat de voorgenomen brug de scheepvaart hindert.