Advocaat Gerald Roethof is bezig met een brief aan het Openbaar Ministerie (OM) waarin hij uitlegt eist over de aanhoudingen bij de politie-inval woensdagavond in Amsterdam Noord.

De advocaat die de aangehouden verdachten vertegenwoordigt vindt dat justitie heeft grenzen overschreden bij de inval, waarbij meerdere aanhoudingen werden verricht.

De politie zocht in de woning aan de Hagedoornweg naar wapens. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip. Er werden geen wapens aangetroffen.

Enkele uren na de doorzoeking stonden de verdachten alweer op straat. "Ze kunnen nog steeds niet bevatten wat hen is overkomen", zegt Roethof tegen AT5. Volgens de advocaat heeft justitie te makkelijk toestemming gegeven voor de politie-inval, en wil daarom uitleg van het OM.

Schade

Roethof zegt dat de woning van zijn clienten behoorlijke schade heeft opgelopen bij de inval. "Het minste wat justitie kan doen is de schade vergoeden", zegt hij.

Roethof denkt dat zijn eisen goede kans van slagen hebben. "Ik eis nooit iets voor niets", zegt hij. "Ik eis alleen maar omdat ik denk dat het redelijk is".