Actievoerders van Greenpeace hebben donderdag geprotesteerd bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Nuon in Amsterdam. Ze wilden in gesprek over het sluiten van de Hemwegcentrale, de kolencentrale die het energiebedrijf in zijn bezit heeft. 

Nuon ging hier echter niet op in en eiste in de middag via een dagvaarding dat ze moesten vertrekken. De ongeveer 25 actievoerders gaven hieraan gehoor.

In de vroege ochtend sloten vijf betogers zich op in een glazen vergaderruimte van Nuon en aan de gevel van een gebouw hingen activisten bij een enorm spandoek met de tekst: ''Nuoff, sluit die kolencentrale''.

Het energiebedrijf was verbaasd over de actie, aangezien bekend is dat Nuon bereid is de centrale vervroegd te sluiten in 2020. Het bedrijf wil echter niet opdraaien voor de kosten en wil daarom compensatie van de overheid. De schatting is dat sluiting over drie jaar 55 miljoen euro kost; 10 tot 15 miljoen euro voor de ontmanteling, de rest voor een goed sociaal plan om de gespecialiseerde medewerkers om te scholen en aan nieuw werk te helpen.

Gezondheidsschade

Greenpeace stelt echter dat Nuon zelf verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens de milieuorganisatie veroorzaakt de kolencentrale ''jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade'' en draagt hij bij aan klimaatverandering door de hoge CO2-uitstoot.

Greenpeace voert al jaren strijd tegen de Hemwegcentrale. Eerder dit jaar legden een aantal partijen samen in totaal 5 miljoen euro op tafel voor sluiting van de centrale en via een crowdfundingsactie is nog eens meer dan een ton opgehaald.

Animatie door in60seconds