De grote stroomstoring, waarbij een groot deel van Amsterdam en omgeving in de ochtend van 17 januari zonder stroom kwam te zitten, is veroorzaakt door een ontwerpfout op het hoogspanningsstation aan de Hemweg.

Dat blijkt uit een extern onderzoek dat Tennet in gang zette, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Door de ontwerpfout viel na technisch falen van één component het hele hoogspanningsstation uit. Volgens Tennet wordt dit normaal gesproken opgevangen door een beveiligingssysteem, maar door een ontwerpfout werd in plaats daarvan het hele station platgelegd.

De ontwerpfout, die uniek zou zijn, zou zijn gemaakt voordat Tennet eigenaar werd van het station. Het station viel om 04.19 uur uit. Zo'n twee uur later wist Tennet het station weer onder spanning te zetten en kon netbeheerder Alliander de stroomvoorziening stapsgewijs weer herstellen.

Sterfgevallen

Tijdens de stroomstoring kwamen drie mensen om het leven, waaronder een 83-jarige vrouw die afhankelijk was van zuurstofvoorziening. Uit het rapport van de Veiligheidsregio blijkt volgens Het Parool dat de vrouw niet om het leven kwam doordat haar zuurstofapparaat zou zijn uitgevallen.

Wel wordt nog door Gezondheidszorg en door de Inspectie Veiligheid en Justitie bekeken in hoeverre haar dood in relatie staat tot de overbelaste 112-meldkamer.

Noodnummer

Uit het rapport van de Veiligheidsregio blijkt volgens Het Parool dat de landelijke 112-centrale in Driebergen overspoeld werd met telefoontjes tijdens de storing. Tussen 4.30 en 5.30 uur belden meer dan duizend mensen met het noodnummer, terwijl het gemiddelde rond dat uur normaal rond de honderd meldingen ligt.

Bij de meldkamer in Amsterdam zouden daardoor acht telefoontjes niet zijn aangenomen.