Een clubhuis van motorclub Satudarah, dat was geïnstalleerd in een woning in de Bijlmer, moet ontruimd worden. 

Dit heeft de rechter besloten, bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van Het Parool

Wooncorporatie Eigen Haard, dat samenwerkte met de politie en gemeente Amsterdam, zou het pand nu mogen ontruimen. In het verleden zijn eerder clubhuizen van de motorclub gesloten, maar het is de eerste keer in Nederland dat het gaat om een woonhuis.

Motorclub Satudarah wordt volgens politie en justitie gelinkt aan criminele activiteiten als mishandeling, witwassen en wapenbezit. 

Actief beleid

De afgelopen tijd voeren de gemeente en de politie Amsterdam een actief beleid om de activiteiten van criminele motorbendes te ontmoedigen, bijvoorbeeld door motorclubs niet te faciliteren. Het gebruik van de Amsterdamse woning als clubhuis is ook verboden, omdat de woning zou worden onttrokken aan de woningvoorraad.

De gemeente Amsterdam heeft ook maatregelen genomen om het onmogelijk te maken de woning als clubhuis te gebruiken. Dit hebben ze gedaan door een last onder dwangsom op te leggen van 50.000 euro.

Boete

Ook heeft de gemeentelijke Dienst Wonen een bestuurlijke boete opgelegd van 13.500 euro vanwege het strijdige gebruik van de woning. Hiermee wil de gemeente een duidelijk signaal geven dat het gebruik van de woning als clubhuis niet wordt getolereerd.