De horecaondernemers in de Reguliersdwarsstraat hebben bij de gemeente te kennen gegeven geen behoefte te hebben aan een "te uitbundig feest" tijdens de Gay Pride. Deze uitspraak is opmerkelijk; de straat is van oudsher dé Amsterdamse uitgaansstraat voor LHBT.

De horecaondernemers in de Reguliersdwarsstraat zouden hebben gesteld weinig affiniteit te hebben met de Gay Pride, en kunnen zich niet vinden in het bijdragen aan de kosten voor een feest in de straat. 

"De horecaondernemers kunnen zich niet vinden in de voorwaarden die de parapluvergunning stelt", schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Een van die voorwaarden is dus dat de ondernemers bijdragen aan de kosten. Caféhouders zouden de Gay Pride liever niet te uitbundig vieren.

"Ze willen geen groot straatfeest zoals vroeger, maar willen het feest tijdens de Pride bewust klein houden omdat ze zich niet langer wensen te afficheren als 'homostraat'. De ondernemers geven aan in feite op dezelfde manier hun bedrijfsvoering uit te willen oefenen als gedurende de rest van het jaar", aldus Van der Laan.

Oplossing zoeken

Van der Laan waarschuwt caféhouders dat ze niet zonder vergunning een straatfeest moeten organiseren. "Met het oog op de verwachte drukte in de stad tijdens het evenement ziet de gemeente dan ook aanleiding om op te treden tegen spontane feesten en op die plekken extra streng toe te zien op het verbod om op straat te drinken."

De Reguliersdwarsstraat is volgens hem juist nog wel "dè homostraat van Amsterdam". Daarom wordt er de komende tijd nog geprobeerd om 'gezamenlijk tot een oplossing te komen'.