Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de Ierse man die op het Rembrandtplein een verkoper van nepdrugs zou hebben geprobeerd dood te schieten. 

Het voorval gebeurde op zondagavond 5 februari. Het bleef bij een poging doordat zijn wapen zou hebben geweigerd.

 De verdachte is volgens Het Parool de 29-jarige zware crimineel Gareth C. Hij kon diezelfde avond samen met drie andere mannen, twee Britse kennissen en een Ierse vriend, worden aangehouden voor Club Smokey.

Het viertal kreeg rond 20.45 uur in de Halvemaansteeg nepdrugs aangeboden van een 27-jarige Nigeriaan. Bij de ruzie die daarop volgde trok Gareth C. zijn pistool met geluidsdemper. Het wapen weigerde, waarna de nepdrugsdealer naar de politie rende.

Wapens

De vier mannen werden daarna voor de deur van Club Smokey aangehouden. In het café werden drie vuurwapens met munitie aangetroffen. Uit camerabeelden blijkt dat Gerath C. en zijn vrienden op de plekken waar de wapens werden gevonden zijn geweest.

De rechtbank oordeelde eerder dat er onvoldoende bewijs was dat C. meerdere malen gepoogd had om op de nepdrugsdealer te schieten. De officier van justitie acht de verklaringen van de nepdrugsdealer echter betrouwbaar en geloofwaardig, omdat ze kloppen met andere bewijsmiddelen. Ook is hij altijd eerlijk geweest over zijn rol als verkoper van nepdrugs.

Gericht

"Verdachte heeft in een uitgaansgebied in het centrum van Amsterdam, waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, met een vuurwapen gericht op het slachtoffer geschoten", aldus het de officier van justitie.

Een van de Britse kennissen en de bevriende Ier werden begin juni veroordeeld tot 107 dagen celstraf voor wapenbezit. De derde man werd vrijgesproken. De rechtbank doet op 26 juli uitspraak in de zaak van woensdag.