De eigenaresse van de pitbull die vorig jaar een 6-jarig meisje meerdere malen in haar gezicht beet, krijgt een werkstraf van 180 uur opgelegd.

Ook moet de vrouw bijna negenduizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en de familie, maakt de rechtbank in Amsterdam woensdag bekend

De hond liep in augustus vorig jaar los in een binnentuin in Amsterdam Nieuw-West. Daar beet de hond een 6-jarig buurmeisje, dat via een opening in het hek in de tuin was gekropen, zesmaal in haar gezicht.

Het meisje raakte hierbij dusdanig gewond dat ze direct moest worden geopereerd. Waarschijnlijk zal ze in de toekomst nog meer medische behandelingen ondergaan. 

Onvoorzichtig

De rechter laat weten dat het de eigenaresse wordt aangerekend dat zij onvoorzichtig is geweest. Ze wist dat de hond, die ze enkele weken voor het incident uit het asiel haalde, een verleden van mishandeling had en daarom niet ongevaarlijk was.

Volgens de rechtbank had de vrouw ook moeten beseffen dat andere mensen in de tuin aanwezig konden zijn. De hond is na het incident ingeslapen.

Verantwoordelijkheid

De advocaat van de familie van het gebeten meisje vindt dat ook Dieren Opvang Amsterdam verantwoordelijk is voor het ernstige bijtincident.

"Ze wisten dat de hond gevaarlijk was voor kinderen. Toch hebben ze het besluit genomen om hem te plaatsen en hem te plaatsen in een kinderrijke omgeving", aldus advocaat Arletta Schijns.

Volgens directeur Hans Fokkens van Dierenopvang Amsterdam had de eigenaresse duidelijke instructies om de hond altijd aangelijnd te houden en uit de buurt van kinderen te houden. Hij vindt dat gevaarlijke honden wel buiten de opvang geplaatst moeten worden. "Anders zou je bijna iedere hond moeten laten inslapen."