Bijna een op de drie logiesaccomodaties in Amsterdam zegt in 2016 concurrentie te hebben ervaren van online platforms, zoals bijvoorbeeld Airbnb, die overnachtingen aanbieden. 

Dat blijkt woensdag uit een enquête die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde.

In Maastricht en Den Haag wordt beduidend meer concurrentie ervaren van websites als Airbnb, Homeaway en Wimdu, te weten 36 procent en 35,2 procent van de logiesaccomodaties. 

Met name hotels hadden last van de concurrentie, zo'n 24 procent van deze tak zegt dit te hebben ervaren. Campings en groepsaccommodaties ervaren met respectievelijk 6 en 4 procent beduidend minder competitie.

​Meldplicht

De gemeente Amsterdam wil per 1 oktober een meldplicht invoeren voor Amsterdamse huiseigenaren die hun huis aan toeristen verhuren. Vakantieverhuur van huizen in Amsterdam is aan strenge regels gebonden. Het mag hooguit zestig nachten per jaar. Ook mogen de huiseigenaren maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten. 

Eind 2016 sloot Amsterdam al een overeenkomst om uitwassen te bestrijden rond de vakantieverhuur van huizen en illegale hotels.