Gedupeerde reders die sinds het rondvaatboot-échec niet kunnen varen in de stad, krijgen een tijdelijke vergunning als tegemoetkoming.

Dat heeft het stadsbestuur laten weten.

De regeling geldt voor reders (met boten kleiner dan 14 meter) die voor 13 juni een aanvraag hebben ingediend en binnen zes weken kunnen varen. Zij krijgen een vergunning tot 1 januari 2018, daarna wordt gekeken of verlenging nodig is.

Booteigenaren die voldeden aan de nieuwe strenge eisen, visten achter het net toen duidelijk werd dat er opmerkelijke fouten in het beoordelingsproces waren gemaakt. Boten die vrijwel identiek zijn, kregen een geheel andere beoordeling. Daarnaast bleek dat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar mogelijke schijnconstructies en stromannen. Het systeem moest helemaal op de schop, bepaalde de Raad van State. 

Kleine rederijen

Voor de grote rederijen had het geen gevolgen; zij konden op hun oude vergunningen blijven varen. De kleinere rederijen, die met het oog op de nieuwe vergunningen een boot aanschaften, waren de pineut; zij zagen duizenden euro's in rook opgaan. 

Wanneer de tijdelijke vergunning precies worden uitgegeven, is nog niet duidelijk. De stad wil het binnen enkele weken geregeld hebben. Reders krijgen hier binnenkort bericht over.