De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is positief over het beleid van de gemeente Amsterdam bij studentenkamers. Amsterdam eindigde in de ranking voor de beste studentenkamerstad in Nederland op de vierde plek van de twaalf. 

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar studentenhuisvesting.

Hoewel Amsterdam de stad is met het grootste kamertekort in Nederland, laat de gemeente volgens het onderzoek zien dat ze zich inspannen om dit probleem op te lossen. Zo heeft de gemeente een aparte afdeling die zich bezighoudt met jongeren- en studentenhuisvesting en worden er diverse campagnes gehouden.

De stad scoort wel laag op het gebied van corporaties en particuliere verhuur. De gemeente kent een strenge regelgeving voor de laatstgenoemde, die de afgelopen jaren is ontstaan. Daarnaast zouden de locaties die aan corporaties beschikbaar worden gesteld, beter kunnen. 

Beste woonbeleid

Volgens het vergelijkend onderzoek heeft Delft het beste woonbeleid voor studenten, de stad zou "in vrijwel alle opzichten een voorbeeld" zijn. Dit komt vooral doordat de gemeente het voor particulieren makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is geen vergunning voor nodig.

Streng

In andere studentensteden is het beleid juist strenger geworden de afgelopen jaren. Dit leidt wel tot een slechtere beoordeling bij de monitor van de LSVb. Zo is er kritiek op Utrecht en Rotterdam, omdat particulieren daar aan strenge regels moeten voldoen.

In de lijst van de studentenvakbond scoren Rotterdam, Maastricht en Enschede het slechtst, Leiden en Nijmegen staan op de tweede en derde plek.