Vetplantjes op het dak van het Benno Premselahuis, een gebouw van de Hogeschool van Amsterdam, moeten zorgen dat de lucht in de Wibautstraat schoner wordt.

De uitstoot van fijnstof in de drukke Amsterdamse straat is heel groot.

Volgens algenexpert Robert Baart is het belangrijk dat dit probleem wordt aangepakt. "Bij drukke straten, zoals de Wibautstraat, Stadhouderskade, waar veel verkeer is, worden regelmatig de normen overschreden. Bij stille plekken, het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, daar zijn de concentraties relatief lager."

Om fijnstof op te vangen is er op het dak van het Benno Premselahuis ongeveer vijftig vierkante meter aan vetplantjes geplaatst. Volgens Baart werken de plantjes als een soort stofzuiger en nemen zde fijnstof op. "We hebben met de eerste resultaten aangetoond dat zo'n 85 tot 98 procent van de fijnstof niet meer terugkomt in de atmosfeer."

Groen

De vetplantjes zijn onderdeel van het project The Knowlege Mile. Met het initiatief willen de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en bedrijven ervoor zorgen dat de drukke Wibautstraat weer groen en gezond wordt.

Volgens Baart kunnen de plantjes een bijdrage aan dit doel leveren. Maar voor een echte oplossing  moet er volgens hem vooral worden gekeken naar de hoeveelheid autoverkeer dat dagelijks door de straat rijdt.