De zeventienjarige jongen die in augustus vorig jaar de 25-jarige Anderson Muñoz Marquinez doodstak in Amsterdam Zuidoost moet 654 dagen de cel in. De rechter legde jeugddetentie op.

Na een ruzie stak de jongen Marquinez neer vlakbij winkelcentrum Gein.

Volgens de rechter was er geen sprake van noodweer. De twee waren elkaar die avond al een paar keer tegen het lijf gelopen. Elke keer werd er over en weer geschreeuwd en geduwd.

Toen het slachtoffer voor de laatste keer op hem afkwam, zat de dader niet klem. Zijn vrienden stonden wel bij hem in de buurt, maar toch op enige afstand. De dader had zich dus aan de confrontatie kunnen en volgens de rechter moeten onttrekken. Dat deed hij niet. In plaats daarvan stak hij Marquinez neer. 

Onderzoek

De dader is door een psycholoog en psychiater onderzocht. Ze hebben geadviseerd de jongen verminderd toerekeningsvatbaar te achten. De rechter hield rekening met de trauma's die de jongen heeft.

Naast de gevangenisstraf moet de jongen verder met de behandeling voor zijn trauma's en mag hij zich voorlopig niet meer vertonen in Zuidoost. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van ruim 25.000 euro.