Een 83-jarige vrouw overleed niet ten gevolge van de grote stroomstoring van afgelopen januari in Amsterdam. Dat meldt Het Parool zaterdag.

De vrouw was afhankelijk van zuurstofvoorziening, maar uit onderzoek van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland blijkt volgens de krant dat haar overlijden los staat van de storing.

Tijdens de storing op 17 januari waren zo'n 360.000 huishoudens in Amsterdam en omliggende plaatsen uren in het donker gehuld. De zoon van de 83-jarige vrouw kon geen contact krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde.

Uit het rapport van de Veiligheidsregio blijkt volgens Het Parool dat de landelijke 112-centrale in Driebergen overspoeld werd met telefoontjes tijdens de storing. Tussen 4.30 en 5.30 uur belden meer dan duizend mensen met het noodnummer, terwijl het gemiddelde rond dat uur normaal rond de honderd meldingen ligt.

Acuut

Bij de meldkamer in Amsterdam zouden daardoor acht telefoontjes niet zijn aangenomen. Dit zou na drie kwartier pas zijn opgelost, toen een derde centralist bijsprong. Driekwart van de bellers had volgens de krant geen acute hulp nodig, maar zat bijvoorbeeld met vragen over de storing.

Volgens Het Parool onderzoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg hoe de dood van de vrouw zich verhoudt tot de storing. Ook de Inspectie Veiligheid en Justitie komt nog met een rapport.

De gemeente Amsterdam stelde in totaal naar drie sterfgevallen, die mogelijk het gevolg waren van de stroomstoring, een onderzoek in.

Oorzaak

De stroom viel op dinsdagochtend 17 januari iets na 4.00 uur uit in de hoofdstad en omgeving. Grote delen van de stad zaten urenlang zonder stroom. Het treinverkeer in Nederland is de hele dag ontregeld geweest.

De oorzaak van de storing lag bij een hoogspanningsverdeelstation van Tennet