Bij een grote horecacontrole rond het Dijkgraafplein in Amsterdam heeft de politie vrijdagavond één aanhouding verricht. De politie voerde de controle samen met de douane, de belastingdienst en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit. 

In totaal werden vijf zaken gecontroleerd, volgens getuigen ging het onder andere om twee koffiehuizen en twee shisha lounges.

De douane nam daarbij tien kilo tabak in beslag en trof één persoon aan die illegaal in dienst was bij een horecazaak. Verder stuitte de politie op iemand die zonder vergunning aan het werk was, een overtreding van arbeidstijden en werd er loon contant betaald. De reden voor de aanhouding was dat de persoon geen ID kon tonen.

Belastingdienst

De politie bevestigde dat het ging om een horecacontrole. "Die is onderdeel van de werkwijze van de gemeente en de polite om samen met partners als de douane en belastingdienst malafide horecaondernemers aan te pakken", aldus een woordvoerder. "Vaak gebeurt dat na informatie die binnen is gekomen bij één van die partners."

De Belastingdienst gaat in drie gevallen nog onderzoek doen. Er gaat nu een rapport van de controle naar de gemeente. Hierna kan de burgemeester eventueel besluiten de zaken of een zaak te sluiten.