Op het Centrumeiland van IJburg in Amsterdam gaat de gemeente een bouwkavel beschikbaar stellen aan een wooncoöperatie. Door een lagere grondprijs aan de coöperatie te berekenen wil wethouder Laurens Ivens (Wonen) ervoor zorgen dat er sociale- en middenhuurwoningen gebouwd worden.

De kavel op het Centrumeiland is één van drie pilotlocaties in de stad, waar grond exclusief naar een wooncoöperatie gaat. Wethouder Ivens is blij met het experiment, al komt er door de lagere grondprijzen minder geld in kas. 'Door als gemeente lagere grondopbrengsten te accepteren kunnen we hier sociale en middeldure woningen realiseren zonder dat dit ten koste gaat van corporatiebezit.'

Hoe duur de grond precies wordt is afhankelijk van het type woningen dat gebouwd gaat worden. Voor middeldure huurwoningen wordt een vierkante meter grond ongeveer 30 procent goedkoper dan voor een koopwoning. De grondprijs per vierkante meter voor een sociale huurwoning ligt vastgesteld op 250 euro.

Tijdens een grote informatiemarkt op IJburg worden er zaterdag meer zelfbouwkavels door de gemeente aangeboden. Geïnteresseerde wooncoöperaties kunnen zich nadien bij de gemeente melden voor een pilotkavel.