De 22-jarige taxichauffeur Emre T., die vorig jaar vier toeristen gijzelde en hen probeerde af te persen, krijgt negen maanden celstraf.

Dit maakt de rechtbank in Amsterdam donderdag bekend

De taxichauffeur reed in september vorig jaar vier Chinese toeristen vanaf Schiphol naar Amsterdam West. Eenmaal onderweg vroeg T. 485 euro voor het ritje, wat de toeristen weigerden te betalen. Hierop liet de man de passagiers niet uitstappen. 

Een van de toeristen zag kans twee ramen kapot te slaan, waarop de chauffeur het viertal liet gaan. Ze hebben uiteindelijk honderd euro betaald voor het ritje. 

Paniek

De rechtbank oordeelt dat, gezien een van de slachtoffers de noodzaak zag de ramen kapot te slaan, er sprake was van een panieksituatie. Dit wordt T. aangerekend. Ook zou de man het imago van de taxibranche en die van de stad Amsterdam hebben geschaad.

T. ontkende tijdens een eerdere zitting dat het zo is gegaan. Zo heeft hij naar eigen zeggen tot twee keer toe gemeld dat de ritprijs 85 euro was. Ook zegt hij dat hij op de taximeter heeft gereden, al heeft de boordcomputer dat niet geregistreerd. 

Het Openbaar Ministerie had een jaar celstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk.