De twee Amsterdamse restaurants waarvan de politie vermoedt dat ze gefinancierd zijn met drugsgeld, zijn restaurants Ada en SuAda in Nieuw-West.

Vorige week vielen agenten binnen bij Ada, een mediterraans restaurant aan Plein '40-'45. Ook in het nog te openen SuAda aan de Sloterplas werd onderzoek gedaan. 

De restaurants kwamen op de radar bij de politie in een groot onderzoek naar witwassen en de invoer van verdovende middelen. Acht personen werden aangehouden, waaronder de vorige eigenaar van de restaurants.

De beheerders van restaurant Ada zeggen woensdag tegen Het Parool dat hun restaurant ten onrechte in verband wordt gebracht met criminaliteit, omdat de vorige eigenaar in het politieonderzoek verwikkeld is. Volgens G., een van de eigenaren die niet bij naam genoemd wil worden, is een van de aangehouden mannen zijn vader. 'Senior' zou volgens zijn zoon echter geen financiële banden meer hebben met de restaurants. 

Sloterplas

SuAda, een tweede vestiging die moet komen aan de Sloterplas, had volgens de planning geopend moeten zijn. De krant schrijft dat de integriteitstoets van de gemeente al anderhalf jaar duurt. Dit zou komen doordat de benodigde documenten hiervoor niet of niet volledig zijn ingeleverd. 

G. legt aan Het Parool uit dat dit komt doordat bouwwerkzaamheden uitliepen en financiële middelen beperkt waren. Na het uittreden van zijn vader is hij een nieuwe aanvraag begonnen. 

Cash

Naast de restaurants in Amsterdam, viel de politie vorige week ook woningen en horecagelegenheden binnen in onder andere Rotterdam, Amersfoort, Den Haag, Barendrecht en Almere. Hierbij vond de politie 70.000 euro en een vuurwapen met munitie. 

Vijf van de acht verdachten werden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De andere drie blijven volgens de politie verdachte in de zaak.