De politie wist in de nacht van dinsdag op woensdag een plofkraak op de IJburglaan te voorkomen en vijf verdachten aan te houden. Een hiervan is op vrije voeten gesteld. 

De man, een 29-jarige taxichauffeur, bleek na onderzoek toch geen verdachte te zijn, meldt de politie woensdag.

Vier andere verdachten, in de leeftijd van 19, 20, 23 en 25 jaar, zitten nog vast. De mannen werden in de nacht van dinsdag op woensdag rond 4.00 uur aangehouden terwijl ze bezig waren met het uitvoeren van een plofkraak bij een pinautomaat.

De recherche hield een aantal van de mannen al in de gaten in verband met een lopend onderzoek. 

Schoten gelost

Twee verdachten werden direct overmeesterd, een derde probeerde er op een gestolen motorscooter vandoor te gaan. Hij werd door een politievoertuig geraakt en kon toen worden aangehouden. Bij deze actie is de man lichtgewond geraakt. 

Twee andere verdachten sloegen op de vlucht, waarop het arrestatieteam meerdere schoten loste en de mannen alsnog aanhield. Niemand is gewond geraakt door het lossen van de schoten. 

Explosief

Experts van de Explosieven Opruimingscommando hebben het aangetroffen explosief afgevoerd en op een andere locatie tot ontploffing gebracht.Tram 26 is woensdagochtend een tijd gestremd geweest door de werkzaamheden van de dienst.

De politie doet verder geen meldingen over de kracht van het explosief, maar geeft wel aan dat "met het voorkomen van deze plofkraak gevaar voor de bewoners boven de pinautomaat en andere omwonenden is voorkomen".