Mustafa A. (35) heeft veertien jaar cel opgelegd gekregen voor het verkrachten van drie jonge vrouwen in vier dagen tijd in Amsterdam. 

De rechtbank in Amsterdam rekent het de man aan dat hij op uiterst grove en vernederende manier de vrouwen heeft verkracht, is dinsdag te lezen in de verklaring

A. zou de jonge vrouwen uitgezocht hebben tijdens het uitgaan. Als ze naar huis fietsten, volgde hij hen om ze uiteindelijk gewelddadig te verkrachten. Dit gebeurde tussen 28 en 31 januari vorig jaar. 

Ook is de 35-jarige man veroordeeld voor het stichten van een brand in de gevangenis in Zwaag, waar hij verbleef. Hierbij liep A. zelf brandwonden op en kregen andere gedetineerden en het personeel last van ademhalingsklachten. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar tegen de man geëist. De rechtbank zag echter vanwege de jonge leeftijd van zijn slachtoffers en de hoeveelheid van seksuele handelingen aanleiding om veertien jaar cel op te leggen. 

Gewelddadig

De politie kon A. oppakken toen hij probeerde de telefoon van een van zijn slachtoffers te verkopen. Een DNA-match zorgde voor een definitieve link tussen de man en de drie verkrachtingen. 

Hij ging gewelddadig te werk. A. zette een mes op het keel van zijn eerste slachtoffer, hield haar in een nekklem en verkrachtte haar. Twee dagen later sloeg hij toe in de Maassluisstraat. Hierbij werd het slachtoffer aan haar haren getrokken en werd er een hand op haar mond en neus gedrukt. 

Weer een dag later maakte A. zijn derde slachtoffer, ditmaal bij de Sloterplas. 

Stoornis

A., die sinds 2008 illegaal in Nederland verblijft, sprak tijdens een eerdere zitting geen Nederlands, terwijl hij dit volgens meerdere getuigenissen wel kon.

Een psycholoog van het Pieter Baan Centrum, die  A. onderzocht, zei te vermoeden dat een deel van zijn gedrag expres is ingezet. Hij sprak zijn twijfels uit over of de man last heeft van een stoornis. "Hij deed alsof hij ons niet verstond, terwijl hij wel dingen voor zichzelf regelde in de cel. Hij sprak dan soms ook Nederlands."  

De rechtbank heeft conform de eis van het OM geen TBS opgelegd, omdat niet is vastgesteld of de man aan een stoornis leed ten tijde van de verkrachtingen.