De politieposten bij verschillende Joodse instellingen in de stad verdwijnen vanaf volgende week. De politie gaat ze beveiligen met geavanceerde camera's. 

Het aantal toezichthoudende agenten wordt bijna gehalveerd.

De bewakingsposten bij bijvoorbeeld synagogen, culturele instellingen (zoals het Anne Frank Huis) en scholen in de stad zijn vanaf volgende week weg. Dat zegt Fred Driessen van politievakbond ANPV tegen AT5.

Op vrijdag 14 juli gaat het nieuwe rooster voor agenten in en verdwijnen de bewakingsposten. "Die gaan verdwijnen doordat de techniek nu zo ver is dat we ze allemaal in de camera's hebben. Eén collega kan meerdere objecten tegelijk uitkijken", zegt Driessen.

Agenten

Het aantal Amsterdamse agenten dat zich bezighoudt met de beveiliging van de Joodse instellingen wordt gehalveerd van 58 naar 32 man. Zij kijken niet alleen naar camerabeelden, maar zullen ook nog langs de beveiligde instellingen rijden.

De gemeente kondigde de maatregel al eerder aan. De beveiligingscamera's zijn volgens het stadsbestuur enorm geavanceerd. Hoewel ze minder afschrikwekkend zijn dan de bewakingscontainers, zouden de camera's wel effectiever en efficiënter zijn.

De burgemeester benadrukte vorig jaar dat het dreigingsniveau onveranderd blijft. De patrouilles van de Marechaussee blijven wel bestaan.