Wekelijks gaan er tientallen criminelen vrijuit omdat er grote tekorten zijn bij de Amsterdamse politie. Zeker nu veel agenten op vakantie gaan blijven veel aangiftes lange tijd onaangeroerd liggen.

Een woordvoerder van politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg bevestigt tegenover het AD de problemen. Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen. Die zaken pakken we niet op tot frustratie van onze mensen."

Maar volgens het AD gaan de problemen veel verder en zouden tips over hennepplantages tijdelijk niet worden nagelopen. Ook belanden er ernstiger zaken op de plank, zoals doorrijden na een ongeluk.

Begin dit jaar al deed Aalbersberg een noodoproep in het AT5-programma Bureau 020. Volgens hem zijn er op korte termijn vijfhonderd extra agenten nodig in de stad.

Evenementen

"We doen noodhulp, we houden de winkel open", zegt Fred Driessen, voorzitter van de politievakbond ANPV. "Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe." 

Volgens hem ligt een deel van de problemen bij de grote hoeveelheid evenementen in het land en de stad, waarbij de politie wordt ingezet. Maar bijvoorbeeld ook het bewaken van Joodse instellingen vraagt veel capaciteit.