De 51-jarige trambestuurder Martine R. is door de rechtbank vrijgesproken van schuld aan een fatale aanrijding op de Tussen Meer in Osdorp in september 2014.

De rechtbank oordeelde dat de vrouw geen verkeersregels heeft overtreden en "ruim onder de toegestane snelheid reed" op het moment van het ongeluk. Ze heeft zelfs nog geremd toen ze de oversteekplaats naderde en had op dit punt ook nog eens voorrang.

Bij het ongeluk kwam op 19 september 2014 de twintigjarige Fatih Ugur om het leven. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog een geldboete en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging tegen de trambestuurder.

'Dat zij de voetganger over het hoofd zag, betekent niet dat zij schuld had aan het ongeluk', stelde de rechtbank vrijdag.

Gevaarlijk

Op de plek van het ongeluk bestaat de weg uit twee gescheiden rijbanen voor eenrichtingsverkeer met een zebrapad erop. Tussen deze rijbanen ligt echter een trambaan, zonder gemarkeerde voetgangersoversteekplaats. De rechtbank oordeelde dat de verkeerssituatie gevaarlijk was, niet het gedrag van de trambestuurster.

Sinds het ongeluk is de verkeerssituatie grondig veranderd. Hierdoor worden voetgangers gedwongen langzamer te lopen en op de trambaan te kijken.