De SP, PvdA en Groenlinks willen een nationaal museum over het slavernijverleden. Volgens de drie linkse partijen is dit een stap in de erkenning van het slavernijverleden.

Dat staat in een initiatiefvoorstel van de drie partijen.

Het voorstel komt in de week van het slavernijbevrijdingsfestival Keti Koti.

Volgens de linkse partijen moet het museum er komen omdat de gemiddelde Nederlander een nog te lage kennis heeft over het slavernijverleden. Een museum zou voor meer begrip en erkenning zorgen.

Onderbelicht

GroenLinksraadslid Simion Blom vindt dat het museum een plek voor alle Nederlanders moet zijn, waarin dit onderbelichte deel van de geschiedenis herdacht kan worden. Daarnaast wordt het tijd dat Nederland zich niet meer gaat verbergen voor hun eigen geschiedenis. 

SP-raadslid Nelly Duijndam vindt het belangrijk dat het slavernijverleden een prominente plek krijgt in de samenleving. "Dit zorgt ook voor meer begrip tussen bewonersgroepen met verschillende culturele achtergronden."

Dehlia Timman (D66) zegt tegen Het Parool dat ze achter het idee van een collectie over het koloniale verleden, maar vindt dat dit ook een vaste collectie kan krijgen in het Rijksmuseum.