De politie heeft in een groot onderzoek naar witwassen en de invoer van verdovende middelen, ontdekt dat grote sommen drugsgeld zijn gebruikt voor de financiering van twee restaurants in Amsterdam.

Er zijn maandag acht verdachten aangehouden, meldt de politie donderdag. Ze worden verdacht van het voorbereiden van de invoer van drugs en witwassen.

Een van de verdachten is de eigenaar van de twee restaurants die gefinancierd zouden zijn met het drugsgeld, aldus de Landelijke Eenheid. Er wordt nog niet gezegd om welke horecazaken het zou gaan, alleen dat ze een bijzondere locatie hebben. "Een van de panden is al geruime tijd in aanbouw."

De agenten zijn woningen en horecagelegenheden in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Den Haag, Barendrecht en Almere binnengevallen. Hierbij vond de politie 70.000 euro en een vuurwapen met munitie. 

Vijf van de acht verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De andere drie blijven volgens de politie verdachte in de zaak.