Het is op 25 november 2018 vijftig jaar geleden dat de eerste bewoners in de Amsterdamse Bijlmer de sleutel van hun nieuwe huis kregen. Het stadsdeel hoopt tijdens het feestjaar voor het eerst de jaarlijkse Uitmarkt binnen te halen.

Het feestjaar van Zuidoost (Bijlmer, Gaasperdam en Driemond) gaat in vanaf 25 november dit jaar. 

De wens van de komst van de Uitmarkt koestert het stadsdeel al zeven jaar. Er is de ruimte, er is genoeg creativiteit en het ontlast de binnenstad, vinden ze daar.

Aan het feestprogramma voor de vijftigste verjaardag wordt al gewerkt door culturele instellingen, bedrijven, media, evenementenbureaus en scholen. De ideeën stromen binnen, meldt het stadsdeel: van een musical en talentenjacht, tot een historisch canon en een sportgala.

Cultureel seizoen

De Bijlmer begon als architectonisch hoogstandje, met veel hoogbouw, parkeergarages en veel groen. In december 1966 ging de eerste paal de grond in. De eerste bewoners konden op 25 november 1968 hun woning betrekken.

De Uitmarkt is de landelijke opening van het culturele seizoen. De veertigste editie dit jaar was op het Oosterdok. Doorgaans komen er zo'n half miljoen mensen op af.